Iedereen heeft recht op een gelijke behandeling. In Vlaanderen is er geen enkele ruimte voor racisme en discriminatie, niet op basis van gender, afkomst, leeftijd, huidskleur, seksuele voorkeur, handicap… Alle onderzoeken tonen aan dat racisme en discriminatie nog steeds een groot probleem zijn in onze samenleving: in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt. Dat is onaanvaardbaar.
Daarnaast vliegen haatspraak en haatboodschappen ons om de oren. Vooral online ervaren mensen vaak geen drempel meer om uitspraken online te plaatsen. We verdedigen ieders recht op vrije meningsuiting, maar we trekken een duidelijke lijn bij haatspraak en haatboodschappen.
Daarnaast moet haatspraak ook effectief vervolgd kunnen worden. Dat laat vandaag nog te wensen over. Dat komt omdat alle haatboodschappen, behalve racistische boodschappen, voor het hof van assisen komen. Dat is een omslachtige, tijdrovende en dure procedure. In praktijk komt dat erop neer dat alle geschreven haatspraak die geen racistisch motief heeft – denk maar aan haat jegens LGBTQIA+-personen of moslimhaat – niet vervolgd kan worden.
Kernpunten
- Racisme en discriminatie moeten met alle mogelijke middelen, inclusief praktijktesten, opgespoord en bestreden worden.
- We maken werk van een nieuw interfederaal actieplan tegen racisme en discriminatie.
- We zetten in op mediawijsheid in het onderwijs en moedigen slachtoffers van haatberichten aan om melding te maken.
- We zorgen ervoor dat alle drukpersmisdrijven die ingegeven zijn door een discriminerende drijfveer voor de correctionele rechtbank kunnen komen. Deze correctionalisering kadert voor ons binnen een bredere herziening van het artikel 150 van de Grondwet, waarbij ook daden van terrorisme door de correctionele rechtbank moeten kunnen vervolgd worden.