Op 't gemak, altijd en overal

Publicatiedatum

Auteur

Charlotte Steel

Deel dit artikel

Op 18 november 2022 vragen we met onze Wittelintjesactie aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven.

Dergelijke acties zijn absoluut nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven. Zo’n jaar geleden werd de omvang van dat probleem pijnlijk duidelijk met de virtuele beweging rond #balancetonbar. Het regende getuigenissen, onder andere van vrouwen die slachtoffer werden van aanranding en verkrachting na spiking.

Ook dat fenomeen, waarbij de dader ongemerkt drugs toevoegt aan het drankje van het slachtoffer om deze te verdoven, is in opmars. In België zijn er jaarlijks zo’n 50 aangiftes van verkrachting na spiking. Dat komt overeen met één geval per week. Toch blijkt dit cijfer een enorme onderschatting, aangezien 90% van de slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet bij de politie.

Daarom voeren we samen met al onze lokale afdelingen actie, want op 't gemak iets gaan drinken - dat willen we toch allemaal? 

(Illustratie door Phaedra Derhore)

Lokale acties

De meer dan 150 lokale V&M-afdelingen voeren actie op originele wijze. Met een kroegentocht sensibiliseren de lokale afdelingen het barpersoneel in uitgaanslocaties om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. Daadkrachtig en geëngageerd personeel kan een groot verschil betekenen voor het veiligheidsgevoel van het cliënteel. 

Daarom delen we op de kroegentocht posters uit waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe het personeel ten allen tijde kan reageren op ongepast gedrag. Hiermee willen we in de eerste plaats handelingsverlegenheid bij het horecapersoneel tegengaan en hen ondersteunen om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. Op de poster staat ook meer informatie over welke feiten strafbaar zijn in het uitgaansleven en waar slachtoffers terecht kunnen. 

Om het engagement van het personeel in de kijker te zetten, delen we ook stickers uit die verwijzen naar een engagementsverklaring die klanten duidelijk maakt dat er werk wordt gemaakt van het probleem. Op die manier hopen we dan ook bars en cafés een duwtje in de rug te geven bij het uitstippelen van een aangepast beleid.

Op lokaal niveau hebben we ook verschillende beleidsvoorstellen waar een stads- of gemeentebestuur mee aan de slag kan. 

Bekijk hier de foto's van alle lokale acties. 

Beleidsvoorstellen

De federale en Vlaamse overheden kunnen ook veel betekenen in de strijd tegen geweld tegenover vrouwen. Daarom pleit V&M voor een integrale en holistische aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag, waarbij preventie, hulpverlening, politie en justitie op elkaar zijn afgestemd. Lees hier over onze nationale beleidsvoorstellen. 

Persoverzicht

Nieuws

Stem op onze madammen!

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

50 jaar V&M

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

Totaalverbod op deepnude-apps

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.