Totaalverbod op deepnude-apps

Publicatiedatum

Auteur

Vrouw & Maatschappij

Deel dit artikel

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes. De actie wil een bewustmaking creëren over deze nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan immers elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus elke vrouw slachtoffer worden van online seksueel geweld. Daarom wil V&M sensibiliseren over deze problematiek. Want deepnudes zijn geen kunst, wel misbruik. 

Ontdek hier meer over de problematiek, de beleidsvoorstellen van V&M en de acties van lokale V&M-afdelingen. 

Context

Wat zijn deepnudes?

Deepnude is een samentrekking van deepfake en nude (naakt). Deepfakes zijn nepvideo’s die gemaakt zijn met Artificiële Intelligentie. Zo’n deepfake kan gezichten en stemmen nabootsen van een bestaande persoon. Je kan in zo’n video iemand eender wat laten zeggen of doen zonder dat die persoon dat ooit echt gezegd of gedaan heeft. Je kan dus ook iemand ‘digitaal in zijn blootje zetten’. Wanneer een deepfake seksueel getint is, spreken we van een deepnude. Websites en apps bieden -vaak gratis- een service aan de gebruiker aan waarbij een alledaagse foto of video kan omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die websites en apps zijn ondertussen zo goed ontwikkeld dat het zeer moeilijk is om vals en echt van elkaar te onderscheiden. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken.

Hoe vaak komt online geweld op vrouwen voor en wie zijn de daders?

Over het aantal slachtoffers van deepnudes zijn er in België nog geen cijfers beschikbaar, maar uit onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 11% van de vrouwen slachtoffer werden van cyberpesten. Het valt op dat vooral jonge vrouwen (16-24 jaar) geviseerd worden online. 1 op 4 van de jongeren gaf aan te maken gehad te hebben met online geweld. In bijna de helft van de gevallen zijn de daders bekenden van de slachtoffers.

Waarom zijn deepnudes een probleem? Waarom nood aan een campagne?

  • Deepnudes zijn zeer moeilijk te onderscheiden als nep. Als slachtoffer kan je dus moeilijk duidelijk maken dat jij dat niet bent.
  • Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, lijkt het alsof je niets verkeerd doet als je zo’n foto’s of video’s maakt of doorstuurt. Heel veel daders weten niet dat het maken en verspreiden van deepnudes strafbaar is: de strafmaat bedraagt 1 tot 5 jaar celstraf en geldboetes van 1.600 tot 80.000 euro.
  • Voor slachtoffers is het niet van belang of de beelden echt of fake zijn. De gevolgen zijn in beide gevallen verwoestend. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte en in uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie of zelfmoord. Bovendien zien we dat slechts 16,5% van de slachtoffers hiervan aangifte doet. Dit kunnen we wijten aan een cultuur van victim blaming.

Beleidsvoorstellen

De Europese, federale, Vlaamse en lokale overheden kunnen veel betekenen in de strijd tegen online seksueel geweld op vrouwen. Daarom legt V&M een heleboel beleidsvoorstellen op tafel. Bekijk hier het volledige overzicht.

Lokale acties

Meer dan 60 lokale V&M-afdelingen voeren dit jaar actie om ruchtbaarheid te geven aan dit thema. Ze gaan in gesprek met jongeren over de gevaren, de strafbaarheid en de gevolgen van deepnudes. Dit doen ze op originele wijze met een grote pancarte en het uitdelen van flyers en witte lintjes aan schoolpoorten, aan stations, bij jeugdbewegingen en op markten.

Bekijk hier de foto’s van alle lokale acties. 

Persoverzicht

Nieuws

Stem op onze madammen!

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

50 jaar V&M

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

Seksisme in de politiek

De aankondiging op sociale media van 7 vrouwelijke cd&v-lijsttrekkers werd ontvangen met tientallen seksistische haatcomments. Als antwoord publiceerden we een opiniestuk in De Standaard