Waarom schrikt een powerpolitica af en stralen machtige mannen gezag uit?

Publicatiedatum

Auteur

Vrouw & Maatschappij

Deel dit artikel

'Vrouwen op het publieke podium moeten twee keer zo goed zijn om half zo ver te geraken en ze worden zwaarder afgerekend op fouten.' Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, en Els Van Hoof, voorzitter van Vrouw & Maatschappij, over Hillary Rodham Clinton in Knack

Vrouwen op het publieke podium moeten twee keer zo goed zijn om half zo ver te geraken en ze worden zwaarder afgerekend op fouten.’ Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, en Els Van Hoof, voorzitter van Vrouw & Maatschappij, over Hillary Rodham-Clinton.

‘Miljoenen mensen vinden u bedreigend, waarom bent u zo’n bliksemafleider?’ Of ‘Wat vindt u van de vergelijking met Lady Macbeth?’ Het zijn maar twee van de tenenkrullende vragen die Hillary Clinton de voorbije decennia te horen kreeg. Geen enkele vrouw in de politieke geschiedenis heeft zoveel idiote vragen gekregen over de manier waarop ze lacht, haar looks, haar moederschap, haar rol als First Lady en haar man.

Waarom schrikt een powerpolitica af en stralen machtige mannen gezag uit?

En toch. Ondanks de ongelofelijke hoeveelheid seksisme, haalde ze in de voorbije voorverkiezingen 16 miljoen (!) stemmen en staat ze als eerste vrouwelijke presidentskandidaat op het ticket van één van de twee grote partijen. Natuurlijk is Rodham-Clinton geen onbeschreven blad. Mocht dat wel zo zijn, was ze ook nooit presidentskandidaat kunnen worden. Wie wil opkomen voor het hoogste ambt in de Verenigde heeft een hele machinerie nodig, een oorlogskas, bondgenoten en een cv van veertig jaar toppolitiek die onvermijdelijk deels gekleurd wordt door discutabele beslissingen zoals de dure speeches voor de Wall Street-banken of haar dubbelzinnige houding tegenover Saudi-Arabië.

Disproportioneel veel vrouwen werken voor 7,25 dollar per uur.

Haar historische speech ‘Women’s rights are human rights’ in Beijing in 1995 blijft vele vrouwen wereldwijd, waaronder ons, nog altijd inspireren in (politieke) woord en daad. Niet verwonderlijk dat ze vandaag pleit in haar programma voor zaken als betaald moederschapsverlof en een verhoging van het minimumloon. Disproportioneel veel vrouwen werken voor 7,25 dollar per uur en zouden naar 12 dollar kunnen gaan. Een bittere noodzaak gezien de gewone Amerikaanse lonen al decennia stagneren en veel Amerikanen simpelweg niet meer rondkomen met één job.

Waarom is het dan toch ‘spannend’ tussen haar en een man, de vleesgeworden brok testosteron, die door de Klu Klux Klan gesteund wordt, voor nucleaire proliferatie is en weigert te bevestigen dat hij de verkiezingsresultaten zal aanvaarden? Waarom schrikt een powerpolitica af en stralen mannen met power gezag uit? Vrouwen op het publieke podium moeten nog steeds bijzonder veel vooroordelen ondergaan. Ze moeten twee keer zo goed zijn om half zo ver te geraken en ze worden zwaarder afgerekend op fouten, zoals Tessa Ditonto, assistent-professor politieke wetenschappen aan de Iowa State University, bewees. De Amerikaanse komiek Bill Burr zei het ooit zo: ‘Ik ben het eens met negentig procent van de principes van het feminisme. Zolang het maar geen vrouw is die het me vertelt.’

Vrouwen op het publieke podium moeten twee keer zo goed zijn om half zo ver te geraken en ze worden zwaarder afgerekend op fouten.

Bij onderzoek over computerprogramma’s bijvoorbeeld is dat nog het meest frappant: programma’s die door vrouwelijke programmeurs gemaakt worden, krijgen een positievere beoordeling dan die van hun mannelijke collega’s. Tenzij men er de respondenten bij vertelt dat het vrouwen zijn die het programma gemaakt hebben… Vrouwen die ook competitief (en heel erg goede quizzers) zijn zoals Olga Leyers en Danira Bouhkriss-Terkessidis in De Slimste MensBitches die het hoog in hun bol hebben.

Hillary Rodham-Clinton heeft zoals elke politicus en politica ongetwijfeld fouten gemaakt. En ze zal die waarschijnlijk nog maken. Maar of ze nu wint of verliest – wij hopen uiteraard op een overwinning -, ze zal een inspiratie blijven voor de vele mannen en vrouwen die zich wereldwijd engageren voor gelijke kansen en de belofte van een groter maatschappelijk rendement die daaruit voortvloeit.

Nieuws

Stem op onze madammen!

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

50 jaar V&M

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

Totaalverbod op deepnude-apps

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.