Stem op onze madammen!

Publicatiedatum

Auteur

Vrouw & Maatschappij

Deel dit artikel

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

We zijn ervan overtuigd dat deze vrouwen stuk voor stuk uw stem waard zijn. In de eerste plaats zijn ze bekwaam in wat ze doen en verdienen ze uw steun. Ten tweede is het van essentieel belang dat er meer vrouwen in de politiek komen, om verschillende redenen.

Hoewel iets meer dan de helft van de bevolking bestaat uit vrouwen, zien we helaas nog steeds een ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Dit is in het bijzonder zo in de uitvoerende mandaten, daar waar beleid gemaakt wordt.

Dat is een gemiste kans, want een evenwichtige vertegenwoordiging van de bevolking is een democratisch basisprincipe. De politiek moet een afspiegeling zijn van de samenleving die zij vertegenwoordigt. Als er een correcte vertegenwoordiging is van vrouwen in de politiek, komt dat bovendien de besluitvorming ten goede. Vrouwen brengen vaak unieke perspectieven en ervaringen met zich mee die kunnen leiden tot een meer inclusief en effectief beleid. Teams waarin zowel mannen als vrouwen vertegenwoordigd zijn, nemen over het algemeen betere beslissingen omdat ze verschillende standpunten en vaardigheden hebben. Dat is niet onbelangrijk in een steeds meer gepolariseerde samenleving.

Het is ook belangrijk te beseffen dat vrouwen in leidinggevende posities rolmodellen zijn voor andere vrouwen en meisjes. Dit moedigt hen aan om actief deel te nemen aan de politiek en om leiderschap na te streven op allerlei vlakken. Dit draagt bij aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen in de samenleving.

Daarom vragen we u: stem op onze madammen. Want meer vrouwen in de politiek is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook van het versterken van de democratie en het verbeteren van het welzijn van de samenleving als geheel.

We hopen alvast op uw vertrouwen en stem te mogen rekenen.

Nieuws

50 jaar V&M

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

Totaalverbod op deepnude-apps

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.

Seksisme in de politiek

De aankondiging op sociale media van 7 vrouwelijke cd&v-lijsttrekkers werd ontvangen met tientallen seksistische haatcomments. Als antwoord publiceerden we een opiniestuk in De Standaard