Nog steeds te weinig vrouwelijke burgemeesters

Publicatiedatum

Auteur

Charlotte Steel

Deel dit artikel

Mevrouw de burgemeester raakt nog altijd moeilijk in het gemeentehuis. Slechts 45 van de 300 burgemeesters die volgende week starten, zijn vrouwen. Bovendien draagt in geen enkele grotere stad een vrouw de sjerp.

Het is nochtans zo dat op de verkiezingslijsten evenveel mannen als vrouwen moeten staan en dat de eerste twee plaatsen niet mogen worden ingenomen door twee mensen van hetzelfde geslacht. ‘Maar dat volstaat niet’, zegt Liesbeth Maris, nationaal voorzitter van Vrouw & Maatschappij. ‘Vrouwen maken nog altijd veel minder kans om de lijst te trekken.’ En het zijn de lijsttrekkers die bijna altijd burgemeester worden. Lees het volledige artikel hier.

 

 

Nieuws

Stem op onze madammen!

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

50 jaar V&M

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

Totaalverbod op deepnude-apps

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.