In 1996 voerde Vrouw & Maatschappij onder voorzitterschap van Sabine de Bethune een actie voor meer vrouwennamen voor openbare wegen en pleinen onder de slogan “Baan een weg voor haar naam”. We zijn 24 jaar later en nog steeds is het merendeel van de straatnamen mannelijk. Sofie Lemaire, journaliste voor Canvas, voerde van februari 2019 tot maart 2020 campagne voor meer vrouwelijke straatnamen. Dit gaf onze oude actie nieuwe zuurstof. Met een oproep naar al onze mandatarissen, een draaiboek en een voorbeeldmotie gingen onze afdelingen aan de slag.
Bekijk hier het overzicht van alle V&M-acties:
- (01/08/2017), V&M Hemiksem deed een voorstel voor vrouwelijke straatnamen. Deze dames waren: Elisabeth van Horne, die Hemiksem een nieuwe kerk schonk en ze ook betaalde. Haar grafsteen ligt op het hoogkoor van de kerk. De tweede dame is Catharina Van Hemessen, Catharina, werd hofschilder aan het hof van Spanje. Tot nu toe is er geen gevolg gegeven aan deze vraag.
- (28/02/2019) V&M Aarschot vroeg om meer straatnamen naar vrouwen te vernoemen met een walk of fame.
- (08/03/2019) Ook Marjan Lootens, gemeenteraadslid deed vorig jaar (maart 2019) in Beernem de suggestie bij het toekennen van nieuwe straatnamen de voorkeur te geven aan vrouwennamen, dit werd positief onthaald door de cultuurraad en de gemeenteraad.
- (08/03/2019) V&M Hechtel-Eksel vernoemde zes straten in Hechtel-Eksel naar vrouwen met tijdelijke naambordjes. De vrouwen; Maria Cuypers, Juffrouw Peeten, Zuster Josefienen, Sylvie Bruyère, Philomène Cuypers – Vanbuel en Mia Sak werden ook voorgesteld in de gemeenteraad als mogelijke straatnaam.
- (13/11/2019) Ook in Genk is men er volop mee bezig. “Voor 2010 telden we in Genk vier vrouwelijke straatnamen”, legt schepen Anniek Nagels uit.Naar aanleiding van de oproep van Sofie Lemaire heeft Gigos ‘Zuster Bertha’ voorgesteld: “Maar ook de Valérie Pollinstraat, de Dominique Rollinstraat, de Adèle Venstraat, de Jeanne Driessenstraat en de Zuster Mariestraat zijn al goedgekeurd maar nog niet gerealiseerd. We kiezen nu wel telkens voor vrouwennamen”, besluit de schepen.
- (04/02/2020) Op de gemeenteraad Wervik/Geluwe stelde CD&V voor om meer te kiezen voor vrouwelijke straatnamen.
- (11/02/2020) Vlaams parlementsleden Martine Fournier en Loes Vandromme ondersteunen de actie en deden een warme oproep naar alle West-Vlaamse afdelingen.
- (11/02/2020) Burgemeester van Tienen en Vlaams parlementslid Katrien Partyka in Het Laatste Nieuws: “Ik vind dat we ook in Tienen werk moeten maken van minstens één vrouwelijke straatnaam. Mary Anderson is een goede suggestie. Maar er zijn nog wel andere vrouwen die een belangrijke rol gespeeld hebben in onze Tiense geschiedenis.”
- (12/02/2020) In Schelle werden 2 straten naar een vrouw vernoemd; Marieke Vervoort (paralympiër) en Anne Frank
- (12/02/2020) Bianca Debaets was verbaasd toen ze in het Schepencollege van Brussel ondervroeg naar het aantal straatnamen genoemd naar vrouwen, want ze wisten het antwoord zelf niet. Enige info: sinds 2017 dragen 5 nieuwe straten (op 17) de naam van een vrouw. “Positief, maar niet genoeg! Een échte dynamiek dringt zich op!” zegt Bianca. Zelf deed ze het voorstel voor een Marguerite Deriemaecker-straat.
- (13/02/2020) Burgemeester Rita Demaré van Hooglede deelt mee dat in Hooglede een nieuwe straat in aanleg is in een woonverkaveling met de naam Marie Curiestraat. De gemeente kent reeds een Theresia Van Canneytstraat, verbonden met de lokale geschiedenis en het Stevenisme, en een Nele- en Katelijnestraat (figuren uit Tijl Uilenspiegel). Bij nieuwe straatnamen zal geadviseerd worden rekening te houden ook vrouwen een plek te geven in de publieke ruimte.
- (15/02/2020) In Leuven is men er ook volop mee bezig, dit meld ons de fractievoorzitter Liesbeth Vandermeeren. Zo is er recent beslist om voor de nieuwe Hertogensite in het centrum van de stad volgende vrouwelijke straatnamen goed te keuren. Juliette Van der Schuerenstraat: directrice school verpleegkunde; Isala Van Diestplein: Eerste vrouwelijke Belgische arts; Zuster Jules-Marie Heymansstraat: Arts, stichter verpleegsterschool; Claire Vellutstraat: Belgische leprologe actief in India; Augusta Chiwystraat: Vrijwillige verpleegster WOII; Kerstine Liedekensstraat: Vroedvrouw in dienst van de stad.
- (17/02/2020) Vanuit de CD&V-fractie van Zoersel met Katrien Schryvers was er een bijkomend punt op de agenda van de gemeenteraad, nl de wijziging van de naam van de Cyriel Verschaevelaan naar Catharina Van Hemeldonck. In 1920 kregen vrouwen stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Trien’ werd bij de verkiezingen van april 1921, verkozen. Zij werd dadelijk schepen en in 1924 de eerste vrouwelijke burgemeester van Zoersel.
- (19/02/2020) Bij Wijnegem werden de voorstellen voor straatnamen gunstig onthaald. Gemeenteraadsleden Inge Carpentier en Gerlinde Hublin schuiven Maria Beirens en Jeanne Smits naar voor als namen om op een straatbord te drukken.
- (19/02/2020) In de toekomst zullen ook in Vilvoorde meer vrouwennamen de straten sieren. Het stadsbestuur doet daarvoor een beroep op de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I. De bedoeling is dat zij nagaan welke vrouwen in aanmerking komen. Een jaar geleden haalde ook Sammy Mahdi (CD&V) dit onderwerp al aan.
- (20/02/2020) Gemeenteraadslid en voorzitter van Vrouw & Maatschappij - CD&V politica Liesbeth Maris stelde tijdens de gemeenteraad te Houthalen - Helchteren de vraag aan het schepencollege om in de toekomst meer aandacht te hebben voor vrouwelijke straatnamen. Ondertussen is beslist dat de nieuwe zijstraat van de Guldensporenlaan zal vernoemd worden naar Elvira Servaes.
- (24/02/2020) Ook Hoogstraten diende met gemeenteraadslid Charis Kamoen (tevens provinciaal voorzitster V&M) een bijkomend agendapunt in voor meer straatnamen die naar vrouwen worden genoemd. Ze hadden ook een resem voorbeelden klaar zoals; Zefa Raeymakers, Zuster Veronique, Clara Voortman, Rosalieke Vriens, Madame Rosiers, Juffrouw Hollebeke en Anna van Rennenberg. Wie zegt dat er géén vrouwen te vinden zijn?
- (6/03/2020) In Lendeled eis het de eerste keer dat een weg wordt genoemd naar een vrouw. De CD&V-meerderheid liet zich daarvoor inspireren door de campagne meer vrouw op straat van presentatrice Sofie Lemaire. Op vraag van het bestuur ging de culturele raad op zoek naar markante vrouwen uit de geschiedenis van Lendelede. “Rachel Naert werd in 1946 verkozen als allereerste vrouwelijk gemeenteraadslid”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V).
- (07/03/2020) Brugge heeft sinds kort een Eleonora Verbekehof. De kloosterzuster leidde van 1751 tot 1785 de Sint-Jansapotheek. Ze is onder andere bekend omwille van haar ‘Winckelbouck’, waarin allerlei recepten voor geneeskundige bereidingen beschreven staan.
- “Het is toepasselijk dat we het pleintje met de kruidentuin aan het Sint-Janshospitaal de naam van deze illustere zuster gegeven hebben”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “We doen met stad Brugge al enige tijd inspanningen om meer vrouwennamen in het straatbeeld te krijgen. Hoewel dit geen officiële straatnaam is, is dit er toch een heel mooi voorbeeld van.”
- (12/03/2020) In Heist-op-den-Berg zijn ze al een tijdje afgestapt van het idee om straatnamen naar een persoon te vernoemen. “Maar de vraag naar meer vrouwelijke straatnamen is ons niet ontsnapt. We hebben aan de cultuurraad en heemkringen gevraagd of ze een lijst kunnen opstellen van namen die relevant zijn”, aldus burgervader Luc Vleugels (CD&V).
- (12/03/2020) Slechts één vrouwelijke straatnaam in Dilsen-Stokkem. Noella Venken bracht in de gemeenteraad het voorstel naar voor om in de toekomst meer straten naar een vrouw te vernoemen. Alle partijen stemden voor.
- (02/07/2020) De gemeenteraadsleden Marita Verpalen en Liesje Van Loon (CD&V) hebben gepleit voor meer vrouwelijke straatnamen. Ook de oppositie vond het zeker geen slecht idee. "Naar het voorbeeld van Sofie Lemaire gaan we op zoek gaan naar 'vergeten vrouwen' om hen een gezicht te geven en hopelijk ook een eigen straat of plek in Essen", zeggen de twee raadsleden en schepen Helmut Jaspers. "Wij schuiven zelf alvast Zuster Juliana naar voor. Vanuit de gemeente Essen zal er nog een open oproep volgen naar 'vergeten vrouwen'."