50 jaar V&M

Publicatiedatum

Auteur

Vrouw & Maatschappij

Deel dit artikel

Vrouw & Maatschappij viert haar 50-jarig jubileum met een groot ledenfeest in Leuven. De grootste politieke vrouwenbeweging van België werd op 16 maart 1974 opgericht door Miet Smet die ook de eerste voorzitter was. Al drie generaties lang strijden we voor een betere positie van de vrouw in de politiek en in de maatschappij. “De huidige leden zijn dankbaar, trots en strijdbaar”, zegt huidig Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

“We zijn dankbaar voor het baanbrekend werk dat onze pioniers hebben verricht. Dat was absoluut niet evident, het was vaak beuken tegen dijken. De strijd werd op verschillende fronten gevoerd: drempels wegnemen die vrouwen beletten om politiek actief te zijn en thema’s die vrouwen aanbelangen op de politieke agenda plaatsen. En dat op elk niveau: de succesformule van Vrouw & Maatschappij is dat er een nationale en provinciale, regionale en lokale afdelingen uitgebouwd zijn over heel Vlaanderen, telkens verbonden aan cd&v en voortgestuwd door de drijvende kracht van tienduizenden leden.”, stelt Nationaal Voorzitter Lynn Callewaert.

“Werken vanuit en samen met een beleidspartij als cd&v heeft er voor gezorgd dat we daadwerkelijk de situatie voor vrouwen konden en kunnen verbeteren op elk levensdomein: door de opeenvolgende quotawetten traden meer vrouwen toe op alle politieke niveaus, door de invoering van verlofstelsels kon de zorg voor de kinderen door beide ouders gecombineerd worden met een job, door de loonkloof te bestrijden werden vrouwen economisch minder afhankelijk en onze Wittelintjesactie waarbij we reeds 24 jaar op straat komen tegen geweld op vrouwen heeft geleid tot het oprichten van de Zorgcentra na Seksueel Geweld en de hervorming van het seksueel strafrecht. Bij al deze verwezenlijkingen lagen telkens cd&v-ministers en parlementsleden aan de basis.”

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi beaamt: “Vrouw & Maatschappij slaagt er in om thema’s die voor vrouwen belangrijk zijn hoog op de politieke agenda te krijgen en ik ben daar als voorzitter ook wel trots op. Gedurende 50 jaar heeft Vrouw & Maatschappij vrouwen begeleid en ondersteund in de politieke arena, die intussen sterk veranderd is en waarin we de rol van vrouwen in de politiek niet mogen onderschatten. 50 jaar lang heeft Vrouw & Maatschappij de lat steeds hoger gelegd en ik ben dan ook trots dat dit geleid heeft tot evenveel mannelijke als vrouwelijke lijsttrekkers die we nu samen hebben aangeduid voor de bovenlokale verkiezingen in juni.”

Lynn Callewaert vult aan: “We zijn trots op deze verwezenlijkingen, maar zijn ook strijdbaar voor de toekomst. We moeten heel behoedzaam zijn, want anti-genderbewegingen steken meer en meer de kop op in een politiek klimaat dat gevoed wordt door extremen. Strijden voor vrouwenrechten wordt afgedaan als woke, de #MeToo-beweging zou te ver doorgeschoten zijn. Het argument luidt: ‘je mag vandaag de dag niets meer zeggen’. Maar feminisme is niet te ver doorgeschoten, we komen gewoon van heel ver. En we zijn er nog steeds niet, want we worden nog steeds geconfronteerd met een loonkloof, pensioenkloof, gezondheidskloof en een ongelijke verdeling van onbetaalde zorgarbeid. Dus zetten we na 50 jaar onze strijd voort, dankbaar voor de erfenis van onze voorgangsters en met een gemotiveerde nieuwe generatie die klaar staat.”

Meer lezen? 

  • Lees hier meer over de geschiedenis van Vrouw & Maatschappij. 
  • Bekijk hier de foto's van het feest op 15 maart 2024. 
  • Bekijk hier de getuigenis van Monique Verheyden en Lieve Halewyck, twee vriendinnen van Miet Smet en actieve leden van V&M uit de beginjaren, over hoe V&M is de werking van V&M in de jaren ’70 en ’80 verliep.
  • Bekijk hier de getuigenis van voormalige cd&v- en V&M-voorzitters over de samenwerking van de partij en onze beweging de afgelopen 50 jaar.

Nieuws

Stem op onze madammen!

We zijn als vrouwenbeweging uitermate trots op alle vrouwelijke kandidaten die op de cd&v-lijsten staan voor de komende verkiezingen op 9 juni 2024. Op onze website vind je een overzicht van alle kandidaten.

Totaalverbod op deepnude-apps

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes, een verontrustende nieuwe vorm van online seksueel geweld tegenover vrouwen.

Seksisme in de politiek

De aankondiging op sociale media van 7 vrouwelijke cd&v-lijsttrekkers werd ontvangen met tientallen seksistische haatcomments. Als antwoord publiceerden we een opiniestuk in De Standaard