Uitreiking Gerberaprijs te Oudenaarde

29 maart 2018

Lieve D’haeze gehuldigd met Gerberaprijs door V&M-Oudenaarde


Lieve D’haeze werd afgelopen gehuldigd met de Gerberaprijs van de CD&V-werkgroep, Vrouw & Maatschappij, afdeling Oudenaarde. De Gerberaprijs is een klassieker onder de V&M-acties. De gerbera als bloem staat symbool voor openhartigheid en wil gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de kijker zetten. Zij werd in de bloemetjes gezet door Dina Librecht, voorzitster V&M-Oudenaarde en gelauwerd door Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen. Zij werd verrast door de aanwezigheid van leden en bestuursleden van Vrouw & Maatschappij en CD&V-Oudenaarde, de lokale CD&V-mandatarissen, haar gezin, familie en vrienden.
 

v.l.n.r.: Christine Vandriessche, Erika Tankam, Krista Hoebeke, Dina Librecht, Jeanique Van den Heede, Lieve D’haeze, Els Bostyn, Bernadette De Ruyck-Ardaen, Cindy Franssen, Jeacqueline Decroix, Carine De Potter, Marie-Paule Van de Putte, Lena Goderis, Ria Laemont & Christiane Baeke


Lieve D’haeze was beroepsmatig vanaf 1975 lerares aan het Technisch Instituut O.-L.-Vrouw. In 1985 is zij in diezelfde school de jongste directrice geworden van Vlaanderen. Zij bleef directrice tot haar pensioen in 2009. Zij stond daar bekend voor haar gedrevenheid en zorg voor de medemens. 

In 2003 was Lieve laureaat van de tweejaarlijkse prijs ‘Partners tegen miserie’ voor haar engagement en strijd tegen armoede in het onderwijs. Zij was tevens één van de pioniers bij de opstart van ‘Basiseducatie Vlaamse Ardennen’. Vóór de fusie met Aalst was zij voorzitster van de Raad van Bestuur. Zij was ook lid van de Raad van Bestuur van Familiehulp Oudenaarde.

Na een spreekbeurt van Els De Temmerman, raakte Lieve in 2003 in de ban van vzw ‘Sponsoring Kinderen Oeganda’, een organisatie die ex-kindsoldaten naar school wil sturen. Naast verschillende activiteiten die ze hier in Oudenaarde organiseert, voor de inzameling van steun, reist Lieve zelf dit jaar voor de 19e keer naar Oeganda om daar het project te ondersteunen en verder uit te bouwen.

“Precies omwille van haar zorg voor de kwetsbare medemens in de samenleving, haar vrijwillig engagement als medewerkster van ‘Sponsoring Kinderen Oeganda’ wordt Lieve gehuldigd met deze Gerberaprijs van Vrouw & Maatschappij. Een filantrope die vrijgevig, geëngageerd en ruimhartig is. Door verdienstelijke vrouwen te huldigen willen we hen tevens als voorbeeld stellen naar jonge vrouwen toe. Op die manier kunnen we ook hen enthousiasmeren om zich te engageren”, aldus Cindy Franssen, Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V) 

Dina Librecht, voorzitster Vrouw & Maatschappij Oudenaarde: “Met de uitreiking van deze 2de Gerberaprijs willen we aan Lieve onze erkenning en waardering uitspreken voor de belangrijke bijdrage die zij geleverd heeft inzake gelijke kansen voor mannen en vrouwen en voor haar huidige, niet aflatende inzet in de strijd voor een menswaardig bestaan voor elke medemens, in het bijzonder voor de zwakkeren en de kinderen.”