Uitreiking Gerbera-prijs Oudenaarde

17 februari 2019

Uitreiking Gerberaprijs

Anne Van Cauwenberghe werd 17 februari gehuldigd met de Gerberaprijs van de CD&V-werkgroep, Vrouw & Maatschappij, afdeling Oudenaarde. De Gerberaprijs is een klassieker onder de V&M-acties. Met de uitreiking van deze prijs willen wij een persoon of project in de kijker zetten die een voorbeeldrol heeft en zich verdienstelijk inzet voor gelijke kansen tussen vrouwen en mannen. Zij werd in de bloemetjes gezet door Dina Librecht, voorzitster V&M-Oudenaarde en gelauwerd door Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen. Zij werd verrast door de aanwezigheid van leden en bestuursleden van Vrouw & Maatschappij en CD&V-Oudenaarde, de lokale CD&V-mandatarissen, haar familie en vrienden. 


(v.l.n.r.: Els Bostyn, Sarah Janssens, Jacqueline Decroix, Christine Vandriessche, Lut De Bock, Lena Goderis, Bernadette De Ruyck, Cindy Franssen, Annick Vuye, Anne Van Cauwenberghe, Carine De Potter, Mieke Van Medegael, Dina Librecht, Catharina Van Canneyt, Nadine De Ridder en Inge De Ruyver)

Anne Van Cauwenberghe richtte 25 jaar geleden de ‘Recrean rope-skippers’ op.  Door haar gedrevenheid en sportieve vechtlust zette ze niet alleen deze sport, maar ook haar ploeg op de (wereld)kaart. Na vele overwinningen op Europees en wereldniveau mag zij zich nog steeds grondlegger noemen van de grootste rope-skippersploeg van België.

Rope Skipping is een spectaculaire vorm van acrobatisch touwspringen die een grote hoeveelheid coördinatie, lenigheid, kracht, snelheid, uithouding, ritmegevoel en acrobatie vereist. In 1994  richtte Anne, op vraag van haar toenmalige medespringster, mevr. Nadine De Ridder, een rope skipping club op. Deze club is actief in Oudenaarde, Ronse en Zingem en kende een voortdurende  groei zodat er de laatste jaren om en bij de 350 leden aangesloten zijn, zowel jongens als meisjes.

“We hebben voor Anne gekozen, omdat ze samen met een aantal vriendinnen, de sprong in het onbekende gewaagd heeft, en geïnvesteerd heeft in een sport waar de gelijkheid tussen jongens en meisjes in geen enkele sport zo sterk aan bod komt. Zij brengen gelijke kansen in de praktijk. Ze zijn een toonvoorbeeld voor vrouwelijk ondernemerschap in de brede betekenis van het woord. Daarom lauweren we Anne als ‘een Unicum’: dit is de regenboog aan de grijze hemel. Zij is degene die de bestaande clichés aan de kant heeft geschoven en haar eigen weg koos,”  aldus Cindy Franssen, Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V)

Dina Librecht, voorzitster Vrouw & Maatschappij Oudenaarde: “Met de uitreiking van deze 3de Gerberaprijs willen we aan Anne onze erkenning en waardering uitspreken voor haar inzet en engagement voor haar team. Zij is ook iemand die een belangrijke bijdrage geleverd heeft inzake gelijke kansen voor mannen en vrouwen en heeft daarbij aandacht voor een gezonde geest in een gezond lichaam. De Gerbera, als bloem, staat symbool voor openhartigheid en dat is onze genomineerde zeker!