V&M start feestjaar in Atomium

PERSBERICHT - 30 januari 2014

Vrouw & Maatschappij start feestjaar in Atomium

Dit jaar mag Vrouw & Maatschappij veertig kaarsjes uitblazen. Het feestjaar gaat van start met een feestelijke nieuwjaarsreceptie op een bijzondere locatie. Els Van Hoof, algemeen voorzitster van Vrouw & Maatschappij: “Bijna 300 ijzersterke vrouwen zullen verzamelen in het Atomium om samen te klinken op het nieuwe jaar.”

V&M maakt van de gelegenheid gebruik om de winnaars van haar jaarlijkse eregalerij bekend te maken. In de categorie ‘Internationaal’ was Amanat de overduidelijke winnares met 57% van de stemmen. Amanat of ‘schat’ is de bijnaam voor het slachtoffer in de verkrachtingszaak die India op zijn kop zette. De jonge studente werd in een bus aangevallen en verkracht door zes mannen, en overleed later aan haar verwondingen. Het leidde tot een strengere anti-verkrachtingswet en een veel hardere aanpak van daders. Spannender was het in de categorie ‘Nationaal’. Met 1 stem voorsprong gaat de overwinning naar Anne De Paepe en Katlijn Malfliet. Daarmee krijgen ze de erkenning die ze verdienen voor hun inzet voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen aan de top van de universiteiten.

In haar nieuwjaarstoespraak verwijst Els Van Hoof naar de nieuwe baseline van V&M, ‘Wij maken ons sterk’. Sterk dat er veel vooruitgang geboekt is op het vlak van gelijke kansen, maar dat er nog heel wat beter kan. Sterk dat concrete oplossingen daaraan kunnen bijdragen. ‘Aan de grondslag van onze ideeën ligt de “Capability Approach” van Martha Nussbaum en Amartya Sen’, zegt Els Van Hoof. ‘Geen ‘tsjevenpraatjes’ dus, maar een gelijke kansenverhaal met een wetenschappelijke basis’.

Een aantal opvallende ideeën zijn de volgende:

  • -Vrouwen moeten voltijds kunnen werken dankzij voldoende kinderopvang en ouderenzorg. Daar tegenover moeten vrouwen ook de keuze hebben om tijdelijk minder te werken dankzij thematische verloven en flexibel werk. V&M wil dat iedereen het recht heeft om flexibel te switchen van 80% naar een voltijdse job en omgekeerd. En dat bedrijven verplicht worden om tijdens het sociaal overleg te spreken over gezinsvriendelijke arbeidsomstandigheden.
  • -Personen die hun alimentatie niet betalen moeten krachtiger worden opgevolgd, bijvoorbeeld door het intrekken van hun rijbewijs. Vandaag krijgt de helft van de alleenstaande moeders de alimentatie van de kinderen maar onregelmatig. 38% van hen belandt daardoor onder de armoedegrens.
  • -De terugbetaling van psychotherapie moet een prioriteit zijn, zeker nu de erkenning van psychologen en psychotherapeuten een feit is. Geen overbodige luxe in het Europese land waar het hoogste aantal vrouwen zelfmoord pleegt, waar tweemaal meer vrouwen dan mannen antidepressiva nemen en waar drie op de vier langdurige burn-outlijders vrouwen zijn.

Els Van Hoof: “Voor 2014 mag u ons het volgende wensen: we willen 50% vrouwelijke verkozenen in onze parlementen en als het even kan, meer CD&V-vrouwen in de regeringen. Er zijn alvast voldoende uitstekende kandidaten om daarvoor te zorgen.”